Vi starter den nye sæson med onsdagsaftener i Skolebigården d. 16. april 2025 kl. 19.00. Velkommen!
Begynderkurset 2025 har 1.mødeaften tirsdag d. 8. april kl. 19.00 i Skolebigården.
Se oversigten over vinterens aktiviteter indenfor bier og biavl rundt om i Østjylland i kalenderen herunder. Tilbuddene er åbne for alle medlemmer - begynderer og garvede.
- - - - - - - - - -
title
Pas på Bierne – de passer på dig!
date
Lørdag d. 25. januar 2025
time
14:00 - 16:00
venue
Kulturhus Bunkeren, Olof Palmes Allé 11A, 8200 Aarhus N. Letbanen kører lige til døren (stå af ved Nehrus Allé) og der er i weekenderne fine parkeringsmuligheder.
description
Hans Jørn Kolmos, Professor, OUH, Forskningsenhed for Klinisk mikrobiologi.
Jeg er læge og biavler i min sparsomme fritid. I mit foredrag vil jeg fortælle om biernes liv, og hvad der som læge og forsker motiverer mig til at arbejde med disse forunderlige væsener.
Bier er en følsom indikator for miljøets tilstand og menneskers sundhed. Derfor er det dybt bekymrende, at man i disse år overalt i verden registrerer massedød blandt bier og andre insekter. Hvad er årsagen? Hvad betyder det for os mennesker? Og hvad kan vi gøre for at vende udviklingen?
Jeg vil også tale om honning som et lægemiddel, vi kan bruge i kampen mod sygdomsfremkaldende bakterier. Hvordan laver bierne deres honning? Hvordan virker honning bakteriedræbende? Og hvordan kan vi i den moderne medicin bruge honning til behandling af bl.a. kroniske sår?
-
PS: Når du alligevel kommer til foredraget, kan vi anbefale at du besøger Museum Ovartaci. Museet ligger i samme bygning, hvor foredraget holdes. Hvis du i receptionen siger: ”Østjysk Biavl” kommer du på dagen ind til særpris.
Museet har åbent på lørdage mellem klokken 12 og 17.
title
Foredrag: Biavl på toppen v. Jacob Germundson
Om bier, honning og dronningeavl. Foredraget er arrangeret af Audonicon, men er åbent for alle. Pris: 80 kr.
Læs mere på deres egen hjemmeside - se link nedenfor.
title
Foredrag: Biavl på Rømø
date
Torsdag d. 20. februar 2025
time
19:00 - 21:30
venue
Gjern Kultur- og Idrætscenter, Skovvejen 6, 8883 Gjern
description
Hammel og Omegns Biavlerforening inviterer til et spændende foredrag med Erling Atzen fra Rømø.
Erling har godt 200 bifamilier i produktion. Erling vil fortælle om, hvordan han passer bierne, og håndterer varroa og sygdomme. Vi vil også høre om, hvordan den store mængde honning forarbejdes, kvalitetssikres og afsættes, primært fra vejboden på Rømø, men også med eksport til SydKorea. Lynghonningen er af stor betydning for Erling. Desuden vil Erling dele ud af sin viden om honningvurdering og -bedømmelse.
Pris for deltagelse er 100 kr. pr person, inklusiv kaffe og brød.
Tilmelding til Paul Mikkelsen email Paul.mikkelsen@mail.dk. (max 60 deltagere)
title
Varroa-behandling; hvilke midler og metoder?
Vi har inviteret eksperterne Ivan Nielsen og Per Kryger, og de har sagt ja til at komme og kaste lys over feltet.
Vi serverer kaffe/te og kage og beder om tilmelding senest mandag den 24. marts på denne doodle: https://doodle.com/meeting/participate/id/dNpGz0Na
-
Ivan Nielsen
Vil give et rids af sin egen biavl og den varroastrategi, han har valgt at følge med de til- og fravalg, den rummer. Han vil komme ind på problematikken med godkendte midler, da det i praksis ikke er muligt at behandle en større biavl på lovlig vis i den nuværende situation. Ivan vil dele sine tanker om fremtidig praksis, da relevante midler jo på et tidspunkt nok bliver tilgængelige i Danmark. Desuden noget om paradokset, at varroabehandling skal være så billigt som muligt uden tanke for konsekvensen.
Ivan vil desuden tale om avlsarbejdet og opsummere, hvad der har ført til den nuværende situation.
Sluttelig vil han give et bud på, hvad vi kan gøre for at få en strategi, der kan håndteres i det daglige uden at være afhængige af tidsbegrænsede projektmidler.
-
Per Kryger
Landbrugsstyrelsen støtter et projekt ”Bedre biavlspraksis” med midler til Annette Bruun Jensen (KU) og Per Kryger (AU). Ideen er at få flere biavlere til at bruge behovsbaseret bekæmpelse af varroamider og at undgå at bruge kemi i videst muligt omfang. Vi har observeret en tendens til at behandle stadigt hyppigere mod varroamider med fire eller flere årlige indgreb med oxalsyre. Det er ikke hensigtsmæssigt, fordi al kemi har bivirkninger.
Vi kan holde mængden af varroamider under skadetærsklen ved at fjerne yngel eller at indespærre dronningen i en periode på 25 døgn. Afstår man fra at bekæmpe varroa om vinteren, når bifamilierne er yngelfrie, kræves regelmæssig monitering af mængden af varroamider i det følgende år. Opdager man bifamilier med en midepopulation, der overstiger skadestærsklen, skal der gribes ind, før miderne når at smitte bifamilierne i nærheden. Vi har anvendt disse metoder i Flakkebjerg siden 2019, med ret blandet resultat.